Povesti

Povești cu animale

Găinușa Roșie

Intr-o buna zi, in timp ce scurma pamintul cu ciocul Gainusa Rosie gasi un bob de griu.
"Acest bob de griu trebuie plantat", zise ea. "Cine va planta bobul asta de griu?"
"Eu nu", zise Rata.
"Eu nu", zise Pisica.
"Eu nu", zise Ciinele.
"Atunci il voi planta eu", zise Gainusa Rosie. Si asta facu.

In curind griul crescu inalt si galben.
"Griul este copt", zise Gainusa Rosie. "Cine va secera griul asta?"
"Eu nu", zise Rata.
"Eu nu", zise Pisica.
"Eu nu", zise Ciinele.
"Atunci il voi secera eu", zise Gainusa Rosie. Si asta facu.
Citită de 79 ori

​Căprioara

Pe mușchiul gros, cald ca o blană a pământului, căprioara stă jos, lângă iedul ei. Acesta și-a întins capul cu botul mic, catifelat și umed, pe spatele mamei lui, și, cu ochii închiși, se lasă dezmierdat. Căprioara îl linge, și limba ei subțire culcă ușor blana moale, mătăsoasă a iedului. Mama îl privește, și-n sufletul ei de fugarnică încolțește un simțământ stăruitor de milă pentru ființa fragedă căreia i-a dat viață, pe care a hrănit-o cu laptele ei, dar de care trebuia să se despartă chiar azi, căci vremea înțărcatului venise de mult încă. Și cum se uită așa, cu ochii îndurerați, din pieptul căprioarei scapă ca un muget înăbușit de durere; iedul deschide ochii. Căprioara se îmbărbătează, sare în picioare și pornește spre țancurile de stâncă din zare, printre care vrea să-l lase rătăcit. Acolo, sus, e păzit și de dușmănia lupului, și de iscusința vânătorului, căci pe muchiile prăpăstiilor acelora numai ele, caprele, puteau a se încumeta. Acolo l-ar fi știut ca lângă dânsa. Dar până la ele erau de străbătut locuri pline de primejdii. Căprioara își azvârle picioarele în fugă fulgerătoare, în salturi îndrăznețe, să încerce puterile iedului. Și iedul i se ține voinicește de urmă; doar la săriturile amețitoare se oprește câte o clipă, ca și cum ar mirosi genunea, apoi se avântă ca o săgeată și, behăind vesel, zburdă de bucurie pe picioarele subțiri ca niște lujere.
Citită de 61 ori

Povestea iepuraşului Peter

Au fost odata ca niciodata 4 iepurasi, Flopsy, Mopsy, Codita de Bumbac si Peter.

Ei traiau impreuna cu mama lor intr-o vizuina, la adapostul unui copac mare.
Intr-o buna zi, mama lor le explica regulile pe care ei trebuie sa le respecte:
„Dragii mei, puteti sa mergeti pe camp sau pe poteca, dar nu va duceti in gradina domnului McGregor. Tatal vostru acolo si-a gasit sfarsitul.
Hai, fugiti la joaca si nu faceti prostii! Eu plec la brutarie.”
Citită de 65 ori

​Vulpea cea șireată și găinușa cea roșcată

  A fost odată o găinuşă roşcată, care trăia de una singură într-o căsuţă din mijlocul pădurii. 
          Într-o zi însă, o vulpe şireată foc se aciuă într-o văgăună din preajmă. Din ziua aceea, gândul vulpii a fost unul singur: cum să facă să pună laba pe vecina găinuşă, pentru ca apoi s-o arunce în oală, s-o fiarbă şi s-o mănânce! Toate ca toate, dar găinuşa cea roşcată umbla mereu cu băgare de seamă şi, mai ales, nu uita niciodată să încuie uşa casei. Până la urmă, cumătra vulpe se gândi la un şiretlic prin care să-i vină de hac găinuşei. 
Citită de 74 ori

Basmul Ursul, Vulpea și Măgarul

Citește online povestea pentru copii în română "Ursul, Vulpea și Măgarul", o legendă populară românească. Citește basmul "Ursul, Vulpea și Măgarul" în care este vorba despre animalele create de Dumnezeu fără coadă și urechi. S-a gândit Dumnezeu că ar trebui să le facă și niște podoabe și după ce s-a gândit puțin a ales să le facă cozi și urechi. A chemat animalele și toate stăteau liniștite să-și primească podoabele, doar trei animale au crezut că pot scăpa fără ele și acestea au fost ursul, vulpea și măgarul.


Citită de 78 ori

Iepurele și broasca țestoasă

Un iepure care privea mersul leneş al unei ţestoase îi spuse acesteia în glumă:
          - Vrei să facem o întrecere, să vedem cine aleargă mai repede?
          Ţestoasă încuviinţa.
          
Citită de 93 ori
Povesti.net
Povesti.net este un portal web dedicat exclusiv lecturii online, unde poți găsi o colecție vastă de opere literare ale marilor nume din România și din lume.

Рубрики сайта